Om oss

Axel Starck är i dag en mycket väletablerad verksamhet som säljer fästelement, svetsutrustning och verktyg. De moderna lokalerna ligger på Stallbackaområdet i Trollhättan och här jobbar fem anställda.

Vi är väldigt stolta över vår historia. Därför vill vi gärna berätta om hur allting började, vilka Axel och Arne Starck var, och hur verksamheten har utvecklats under åren.

Historik

Axel Augustius Starck föddes 1886. I början av 1900-talet jobbade han som inköpare på Nohab – på den tiden Trollhättans viktigaste och största industri. 40 år gammal, 1926, startade han sin verksamhet i en vanlig villakällare på Egnahemsområdet i Trollhättan.

Behovet av skruv, bult och tillbehör var stort när den svenska industrin alltmer började gå på högvarv. Snart var Axel Starck väletablerad i trakten och sålde till både små, enskilda köpare och större lokala industrier som Nohab, Stridsberg & Biörck och dåvarande Trollhätte Kanalverk. Så småningom blev den största kunden Ferrolegeringar.

1948: Dags för nästa generation

När Axel dog 1948 tog sonen Arne Starck över verksamheten. För Arne kom företaget att betyda allt. Efter att båda föräldrarna gått bort inredde han vindsvåningen till bostad och lät övriga delar av huset bli kontor och lager. Han bildade aldrig familj och bodde kvar i villan på Egnahem ända tills han blev gammal.

Med åren förvandlades även hönshuset i trädgården och de gamla bodarna för koks och redskap till lager. Butiken låg dock alltid kvar i källaren och det var hit kunderna kom ända fram till början av 1990-talet. Det var lågt i tak och belysningen var länge undermålig. I varje prång hade egenhändigt gjorda hyllor byggts, vilka var fyllda av lådor med alla slags fästelement och tillbehör.

Det var aldrig helt självklart att varken kunder eller leverantörer hittade rätt – någon skylt som vittnade om att Axel Starcks maskinaffär fanns här sattes aldrig upp utanför villan på Egnahem.
Visst var Arne Starck egensinnig, men också mycket vetgirig och en flitig säljare. Han reste runt i sin DKW i Skaraborg och Dalsland för att träffa både befintliga och potentiella kunder. Allt handlade om kontakter.

Trogna medarbetare

1948, samma år som Arne tog över verksamheten, började Bengt ”BK” Karlsson jobba i Axel Starck maskinaffär och han kom att stanna i företaget över 50 år. Nästan lika länge stannade kontoristen Gunhild ”Gulli” Karlsson.

BK hade stenkoll på lagret och skötte även leveranserna runt om i stan, från början med cykel och cykelkärra vilket kunde innebära tunga laster på upp till ett par hundra kilo. För de mer långväga leveranserna användes alltid buss eller tåg, ända fram till modern tid.

1990: Ny ägare, nya lokaler

När Arne Starck började bli gammal och hälsan allt sämre köpte Bertil Andersson maskinaffären. Han hade redan byggt upp verkstadsföretaget A-teknik som arbetar med finmekanik. Nu skedde en modernisering, även om datoriseringen fortfarande skulle dröja. Fram till år 2000 användes exempelvis en räknesnurra!

1991 flyttade Axel Starcks maskinaffär tillsammans med A-teknik in i helt nya lokaler på Stallbacka industriområde. Men snart blev det för trångt och 1998 byggdes därför en egen anläggning för Axel Starck på granntomten.

Bertil Anderssons son Martin Öberg tog efterhand alltmer ansvar för verksamheten och 2001 anställdes Kenth Ståhl som numera är delägare i företaget.

Ytterligare en kunnig säljare har tillkommit – 2006 anställdes Michael Werner som tidigare jobbade på den välsorterade Vargöns järnhandel. Både Michael och Kenth har bidragit till att Axel Starck, utöver fästelement, även satsat mer på verktyg och svets.

I dag är Axel Starck ett känt begrepp för många, och kunder hör ibland av sig långväga ifrån för att beställa ett särskilt fästdon. Beställningar har gjorts ända från Luleå till Kuwait.

BK slutade 2002 men han kommer fortfarande på besök för en kopp kaffe då och då.